Menu
SKIN PROBLEM / Sunburn

Apakah Perbezaan Antara Sunburn dan Suntan? Bagaimana Cara Atasinya?

Apakah perbezaan di antara sunburn dan suntan?

Apabila anda terdedah kepada cahaya matahari, melanosit (sel kulit khas) menghasilkan pigmen yang dipanggil sebagai melanin. Sinaran UV merangsang pengeluaran melanin yang menyerap sinaran UV. Melanin ini bertanggungjawab untuk menjadikan warna kulit anda coklat yang dipanggil sebagai tan. Sesetengah orang cenderung untuk menghasilkan melanin agak kerap, manakala sesetengah orang mengambil masa beberapa hari untuk mula menghasilkan melanin. Itulah sebabnya, mengapa ada yang berkulit sawo matang dalam sehari manakala ada yang mengambil masa berminggu-minggu untuk kulit menjadi tan.

Melanocyte dirangsang oleh kelenjar pituitari yang mempunyai Melanocyte Stimulating Hormone (MSH). Apabila anda terdedah kepada cahaya matahari, MSH akan mengalir melalui darah untuk mencapai melanosit dan akan mendorong untuk menghasilkan melanin. Lebih banyak rangsangan MSH dalam badan anda, semakin gelap kulit anda. Menariknya, kelenjar pituitari disambungkan ke saraf optik yang bermaksud setiap kali mata anda terdedah kepada cahaya matahari; kelenjar pituitari secara automatik merangsang MSH yang kemudiannya akan mengalir melalui darah dan menyumbang kepada rembesan melanin daripada melanosit.

Apa itu tan? Tanning bermula apabila cahaya UV mengenai kulit dan meninggalkan mutasi yang tidak kelihatan. Melanosit diaktifkan untuk memerangi mutasi DNA ini dengan mengeluarkan melanin tambahan. Melanin itu membentuk lapisan pelindung ke atas DNA yang terdedah di dalam sel kulit menyebabkan kulit menjadi gelap.

Apa itu selaran matahari atau sun burn? Selaran matahari ialah sejenis keradangan dengan simptom daripada kulit melepuh, bengkak, ruam dan menggelupas disebabkan oleh kerosakan akibat sinaran UV, selalunya berlaku selepas beberapa jam terdedah kepada matahari. Ia berbahaya dan menyebabkan kerosakan teruk pada kulit yang boleh menyebabkan penuaan pramatang dan kanser kulit.

 

Siapakah yang berisiko untuk terkena sunburn atau suntan?

Individu yang mempunyai jenis kulit putih atau pucat paling berisiko untuk terkena sunburn atau suntan. Keadaan ini disebabkan oleh penurunan pigmen melanin dalam kulit yang menghalang sinaran UV.

 

Apakah cara mencegah dan rawatan untuk merawat sun burn dan suntan?

  • Mengehadkan pendedahan matahari

Sinaran ultraungu sangat kuat apabila matahari berada pada tahap tertinggi. Penting untuk mengelakkan pendedahan matahari pada ketika ini walaupun tidak terasa bahang daripada haba matahari.

  • Perlindungan matahari

Untuk dilindungi dengan baik, pakai baju-T kering, topi, dan cermin mata hitam. Sinaran UV boleh menjejaskan kulit dan merosakkan mata. Pakai baju dan seluar lengan panjang untuk perlindungan optimum daripada matahari. Sesetengah fabrik direka khas untuk perlindungan matahari. Maklumat perlindungan UV biasanya boleh didapati pada tag pakaian.

  • Memilih pelindung matahari

Pelindung matahari sangat diperlukan semasa terdedah kepada matahari. Faktor perlindungan matahari (SPF) merujuk kepada jumlah perlindungan pelindung matahari yang anda tawarkan — biasanya terdiri daripada SPF 15 hingga SPF 50. SPF 15 menyekat kira-kira 93% sinaran UVB, manakala SPF 30 menyekat kira-kira 97 peratus sinaran, apabila digunakan dengan betul.

Jika anda tidak pasti jenis kulit anda, gunakan SPF 50, yang berfungsi untuk semua jenis. Jika anda mempunyai kulit sensitif, pilih pelindung matahari yang dirumus khas dengan bahan-bahan yang selamat dan alergen yang minimum.

Pelindung matahari menghalang peratusan sinaran matahari daripada merosakkan kulit anda, tetapi tidak menawarkan perlindungan yang tidak terbatas. Anda disarankan untuk reapply pelindung matahari pada semua kulit yang terdedah setiap dua jam dan selepas berenang. Jangan lupa kawasan yang sering diabaikan seperti belakang leher, telinga, dan kaki.

  • Merawat selaran matahari/sun burn

Jika kulit anda telah rosak oleh matahari, ia perlu dirawat. Hidrat semula dengan minum banyak air. Basuh kulit anda dengan air bersih, keringkan dengan berhati-hati, dan sapukan krim selepas matahari. Elak berada di bawah terik matahari untuk membolehkan kulit anda sembuh. Haba akan memburukkan lagi kesakitan akibat selaran matahari anda, jadi pastikan anda berada di kawasan yang sejuk dan teduh.

Dalam kes terbakar tahap pertama, rawat dengan ubat sapu seperti gel dan krim untuk menggalakkan penghidratan dan penyembuhan kawasan yang terjejas. Luka bakar tahap kedua hingga keempat boleh menjadi sangat menyakitkan selalunya disertai dengan lepuh dan kudis. Dapatkan rawatan perubatan untuk luka terbakar yang teruk.

Suntan dan sun burn tidak baik untuk kulit, dan kedua-duanya membawa risiko kanser kulit. Satu perkara yang Glowwe ingin jelaskan ialah tiada istilah yang dipanggil healthy tanning. Jadi, sekarang, Glowwe telah menjelaskan kepada anda perbezaan antara sun burn dan suntan. Sebaiknya, sentiasa lindungi diri anda kerana kedua-duanya tidak baik untuk kita.

No Comments

    Leave a Reply