Menu
Acne / Acne & Blemish Treatments / SKIN PROBLEM

Punca Dan Cara Merawat Jerawat Badan (Body Acne)

Apakah punca tumbuhnya body acne??

Jerawat badan atau body acne tumbuh dengan cara yang sama seperti jerawat di wajah, apabila gabungan minyak kulit semula jadi, sel kulit mati dan bahan lain menyebabkan penyumbatan berlaku di folikel rambut. Folikel tersumbat ini menjadi jerawat dan dalam beberapa kes boleh menjadi merah, meradang dan menyakitkan.

Untuk menerangkan proses ini dengan lebih terperinci, kita perlu melihat faktor utama yang terlibat dalam mengekalkan kulit. Sebum dihasilkan dalam kelenjar sebum iaitu kelenjar kecil yang menghasilkan minyak yang terletak betul-betul di bawah lapisan permukaan kulit. Sebum mempunyai pelbagai peranan antaranya adalah untuk membantu kulit dan rambut mengekalkan kelembapan dan ia berpotensi melindungi daripada bakteria tertentu.

Walaupun sebum penting untuk kulit yang sihat, ia juga boleh menyebabkan jerawat berkembang. Jika badan anda menghasilkan terlalu banyak sebum, lebihan itu boleh bercampur dengan zarah lain dan terperangkap di dalam folikel rambut, membentuk plak yang boleh berkembang menjadi jerawat. Pelbagai faktor boleh mempengaruhi pengeluaran sebum seperti genetik dan umur. Satu faktor yang berkait rapat dengan pengeluaran sebum ialah tahap hormon tertentu anda, terutamanya hormon androgen progesteron seperti testosteron. Pengeluaran hormon oleh badan berubah-ubah sepanjang kitaran haid.

Pertambahan pertumbuhan jerawat akan berlaku pada hari-hari sebelum haid anda bermula. Hal ini disebabkan oleh, paras progesteron yang meningkat semasa separuh kedua kitaran haid disertakan dengan paras androgen yang stabil dihasilkan sepanjang bulan.

 

Siapakah yang cenderung untuk mempunyai body acne?

Kerana ia dikaitkan dengan hormon kita, sesetengah individu mungkin lebih terdedah kepada keadaan ini berbanding yang lain. Oleh itu, individu yang mempunyai kulit berminyak atau mengalami gangguan hormon seperti sindrom ovari polisistik lebih terdedah kepada jerawat.

 

Bagaimanakah cara untuk merawat body acne?

Terdapat pelbagai cara dan tips untuk merawat body acne. Antaranya adalah dengan menjaga kebersihan diri, persekitaran dan dengan menggunakan produk over the counter (OTC). Berikut adalah tips untuk mengelak dan merawat body acne.

 • Pakaian

Berhati-hati dengan pakaian yang memberikan tekanan kepada tubuh. Keadaan ini akan menyebabkan kulit mengalami iritasi dan memburukkan keadaan jerawat iaitu acne mechanica terutamanya jika pakaian tersebut dipakai untuk jangka masa yang lama.

 • Basuh cadar dan sarung bantal setiap minggu

Sebum, sel kulit mati dan bakteria akan berkumpul pada cadar. Sel kulit mati, minyak dan sebum yang berkumpul akan menggalakkan kehadiran dan pembiakan bakteria. Keadaan ini akan memudahkan jerawat untuk tumbuh. Oleh itu, anda disarankan untuk membasuh cadar anda setiap minggu bagi membersihkan dan menghapuskan kotoran yang ada pada cadar dan sarung bantal.

 • Ambil langkah berjaga-jaga sekiranya berpeluh secara berlebihan

Peluh tidak menyebabkan anda tumbuh jerawat secara langsung tetapi ia boleh menyebabkan kulit mengalami iritasi. Sekiranya kulit anda berjerawat, maka, ia juga akan menyebabkan body acne menjadi lebih teruk. Jika anda bersenam secara kerap atau tinggal di tempat yang panas dan lembap, anda disarankan untuk mandi secara kerap untuk mengelakkan peluh daripada menjejaskan kulit anda.

 • Pastikan tubuh anda kering dan bersih daripada kotoran dan peluh

Sapu peluh pada tubuh anda dengan tuala kering jika anda tidak boleh mandi. Pastikan anda membawa pek oil-free cleansing wipes dan gunakan ia untuk membersihkan kawasan yang cenderung untuk jerawat semasa berpeluh.

 • Pakai pakaian dengan fabrik yang longgar dan breathable

Pakaian longgar yang diperbuat daripada polyester dan cotton boleh mengelakkan peluh daripada melekat pada tubuh dan mengelakkan timbul iritasi pada kulit.

 • Elakkan daripada sunburn

Sunburn boleh merosakkan kulit dan meningkatkan risiko kanser kulit. Cara terbaik untuk mengelakkan sunburn adalah dengan mengurangkan pendedahan terhadap sinaran UV dan memakai sunscreen yang mempunyai SPF 15+ dan ke atas.

 • Guna kosmetik dan produk penjagaan kulit yang bersifat non-comedogenic

Produk-produk yang mempunyai label non-comedogenic atau oil-free tidak mempunyai sebarang minyak dan kurang berkemungkinan untuk menyumbang kepada pertumbuhan jerawat.

 • Jangan garu, picit dan sentuh jerawat

Menggaru dan memicit jerawat meningkatkan risiko jangkitan dan parut pada jerawat. Oleh itu, elakkan daripada memicit dan menggaru jerawat. Perubahan ini boleh memberikan perbezaan yang ketara jika anda mempunyai jerawat yang tidak meradang atau menyakitkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai jerawat badan yang teruk atau meradang, anda juga mungkin perlu menggunakan ubat.

 

Kaedah Rawatan menggunakan Produk Over the Counter (OTC)

Walaupun tidak semua rawatan jerawat di kaunter mungkin berkesan, terdapat beberapa produk rawatan dan pencegahan jerawat yang disokong oleh sains sebenar. Ini termasuk:

 • Benzoyl peroksida

Benzoyl peroksida ialah rawatan anti-jerawat topikal yang boleh anda temui sebagai ramuan dalam beberapa krim jerawat yang dijual bebas. Ia berfungsi untuk membunuh bakteria yang menyumbang kepada jerawat yang meradang dan menyakitkan. Benzoyl peroksida selalunya cukup untuk menghilangkan jerawat ringan hingga sederhana pada muka dan badan.

 

 • Asid salisilik

Satu lagi rawatan jerawat yang disokong sains, asid salisilik ialah bahan pengelupasan yang membantu menanggalkan sel-sel kulit mati dari permukaan kulit lalu mengurangkan risiko liang pori tersumbat. Seperti benzoyl peroksida, asid salisilik ialah bahan biasa dalam losyen dan pencuci badan yang boleh dibeli di farmasi, pasar raya atau kedai ubat tempatan anda.

 

 • Asid Azelaic

Asid Azelaic adalah satu lagi bahan pengelupasan yang boleh membantu menanggalkan sel kulit mati dari badan anda dan menghalang jerawat badan daripada terbentuk. Walaupun tidak banyak data mengenai asid azelaic dan jerawat badan, kajian dari 2007 mendapati bahawa ia menyebabkan pengurangan kira-kira 60 peratus jerawat ringan hingga sederhana selama 45 hari.

 

Ubat Preskripsi

Jerawat badan boleh dirawat tanpa menggunakan ubat preskripsi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai jerawat badan yang sederhana hingga teruk yang tidak hilang dengan produk over the counter (OTC), anda patut berbincang dengan pakar profesional tentang menggunakan rawatan jerawat preskripsi.

Terdapat beberapa rawatan preskripsi yang berbeza untuk jerawat. Sesetengah bekerja dengan menghalang badan anda daripada menghasilkan sebum berlebihan, manakala yang lain menyasarkan bakteria yang bertanggungjawab menyebabkan jerawat menjadi radang. Pembekal penjagaan kesihatan anda mungkin mengesyorkan satu atau beberapa rawatan seperti berikut:

 • Clindamycin

Clindamycin adalah antibiotik topikal yang membunuh bakteria yang bertanggungjawab untuk menukar bintik putih dan bintik hitam menjadi merah, jerawat yang meradang. Walaupun ia tidak akan menghalang kulit anda daripada menjadi berminyak, kajian menunjukkan bahawa ia boleh merawat dan mengurangkan jerawat. Satu kajian mendapati bahawa krim yang merupakan campuran clindamycin dan benzoyl peroxide adalah lebih berkesan untuk merawat jerawat daripada campuran benzoyl peroxide dan erythromycin.

 

 • Tretinoin

Tretinoin ialah retinoid topikal preskripsi. Ia berfungsi dengan mempercepatkan kitaran gantian sel kulit bermakna proses penggantian sel kulit lama dengan sel kulit baru berlaku dalam jangka masa yang lebih singkat. Seperti clindamycin, tretinoin adalah bahan aktif dalam krim jerawat.

 

 • Doxycycline

Doxycycline ialah ubat antibiotik oral yang digunakan untuk mengawal bakteria yang bertanggungjawab untuk menghasilkan jerawat. Ia tidak akan menjadikan kulit anda kurang berminyak, tetapi ia boleh membantu menghilangkan jerawat dan luka jerawat yang menyakitkan dan dijangkiti. Pembekal penjagaan kesihatan anda mungkin mengesyorkan doxycycline jika jerawat anda sederhana hingga teruk dan tidak bertindak balas kepada rawatan topikal lain.

 

 • Pil perancang kehamilan

Jika pembekal penjagaan kesihatan anda berpendapat jerawat anda disebabkan oleh turun naik hormon bulanan yang normal, mereka mungkin mengesyorkan pil perancang kombinasi. Seperti yang telah kami jelaskan dalam panduan kami untuk kawalan kelahiran dan jerawat, pil perancang kehamilan tertentu boleh membantu mencegah jerawat. Penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin menetapkan pil itu sendiri, atau bersama antibiotik, retinoid atau krim anti-jerawat topikal, atau ubat yang dipanggil spironolactone.

 

 • Spironolactone

Spironolactone ialah ubat yang berfungsi dengan menyekat aktiviti hormon androgenik dalam badan anda terutamanya pada kulit. Jika anda mempunyai jerawat badan yang dipengaruhi oleh hormon, anda disyorkan untuk menggunakan ubat ini. Spironolactone hanya digunakan untuk merawat jerawat pada wanita.

 

 • Isotretinoin (Accutane®)

Isotretinoin digunakan untuk merawat jerawat yang teruk dan berterusan. Ia adalah ubat kuat yang berfungsi dengan baik, tetapi ia mempunyai kesan sampingan yang serius yang perlu anda ketahui sebelum menggunakannya.

Berurusan dengan masalah jerawat badan boleh menjadi proses yang menjengkelkan terutamanya jika ia tumbuh di kawasan badan yang boleh dilihat oleh orang lain. Sekiranya anda mempunyai jerawat badan yang tidak hilang dengan sendiri, cuba salah satu pilihan rawatan yang disenaraikan di atas atau berbincang dengan pakar kulit tentang rawatan preskripsi. Walaupun ia boleh mengambil masa beberapa bulan untuk pulih sepenuhnya, jerawat badan biasanya boleh dirawat.

 

No Comments

  Leave a Reply