Menu

Apakah itu rosacea dan apakah penyebabnya?

Rosacea adalah masalah kulit yang paling biasa menjejaskan kulit wajah. Ia menyebabkan kemerahan pada hidung, dagu, pipi dan dahi. Lama kelamaan, kemerahan mungkin menjadi lebih ketara, mengakibatkan kulit menjadi kemerah-merahan. Salur darah kecil juga mungkin kelihatan.

Dalam sesetengah kes, rosacea boleh muncul di dada, telinga, leher atau kulit kepala. Jika rosacea tidak dirawat, benjolan pepejal merah dan jerawat berisi nanah boleh merebak. Gangguan ini boleh menyebabkan hidung kelihatan bengkak dan bengkak ini dipanggil rhinophyma. Rosacea juga boleh menjejaskan mata, menyebabkan mata berasa jengkel dan kelihatan merah atau berair. Bengkak mata atau styes mungkin juga boleh berlaku. Keadaan ini dipanggil sebagai rosacea okular.

Punca rosacea tidak diketahui; namun terdapat teori berbeza wujud mengenai puncanya. Satu teori ialah rosacea mungkin merupakan komponen gangguan saluran darah yang lebih umum. Teori lain mencadangkan bahawa keadaan ini disebabkan oleh hama kulit mikroskopik, kulat, faktor psikologi atau kerosakan pada tisu penghubung di bawah kulit. Walaupun tiada siapa yang mengetahui punca yang menyebabkan rosacea, beberapa keadaan boleh mencetuskannya.

 

Siapakah yang cenderung untuk mengalami rosacea?

Orang yang mempunyai kulit cerah dan mudah mengalami kemerahan mungkin berisiko lebih tinggi untuk mengalami rosacea. Orang dewasa yang berumur lebih dari 30 tahun juga cenderung untuk mengalami rosacea walaupun rosacea kadang-kadang berlaku pada remaja dan jarang berlaku pada kanak-kanak. Sejarah keluarga rosacea meningkatkan kemungkinan gangguan itu.

Rosacea muncul lebih kerap dalam kalangan wanita, tetapi lelaki cenderung mempunyai gejala yang lebih teruk. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh kerana lelaki menangguhkan rawatan perubatan sehingga rosacea menjadi semakin teruk.

 

Apakah tanda-tanda dan simptom rosacea?

Penampilan Rosacea boleh sangat berbeza dari satu individu ke individu yang lain. Selalunya, tidak semua tanda dan gejala berpotensi muncul. Rosacea sentiasa termasuk sekurang-kurangnya satu daripada tanda utama yang disenaraikan di bawah. Pelbagai tanda dan gejala sekunder mungkin juga berkembang.

 

Tanda-tanda utama rosacea termasuk:

Kulit menjadi kemerahan atau kepanasan: Ramai orang yang mempunyai rosacea mempunyai sejarah kerap mengalami kemerahan pada kulit. Kemerahan pada wajah yang mungkin datang dan pergi selalunya merupakan tanda awal masalah kulit.

Kemerahan berterusan: Kemerahan muka yang berterusan mungkin menyerupai pemerah pipi atau selaran matahari yang tidak hilang.

Benjolan dan jerawat: Benjolan kecil, padat, kemerahan atau jerawat berisi nanah sering timbul. Kadangkala benjolan itu mungkin menyerupai jerawat, tetapi bintik hitam tiada. Kulit juga mungkin terasa seperti terbakar atau menyengat.

Salur darah yang boleh dilihat: Salur darah kecil menjadi ketara pada kulit orang yang mempunyai rosacea.

 

Tanda dan gejala lain yang berpotensi menimbulkan rosacea termasuk:

Kerengsaan mata: Mata mungkin jengkel, dan kelihatan berair atau merah pada sesetengah orang dengan rosacea. Keadaan ini, dipanggil rosacea okular, juga boleh melibatkan styes serta kemerahan dan bengkak kelopak mata. Kes yang teruk jika tidak dirawat boleh mengakibatkan kerosakan kornea dan kehilangan penglihatan.

Kulit terasa terbakar atau menyengat: Sensasi terbakar atau pedih mungkin berlaku pada muka, dan rasa gatal atau rasa sesak mungkin juga timbul.

Kulit kering: kulit di sekeliling pertengahan wajah kasar dengan itu mungkin menyebabkan kulit kelihatan sangat kering.

Plak: Tompok merah yang timbul (plak) mungkin timbul tanpa perubahan pada kulit sekeliling.

Penebalan kulit: Dalam sesetengah kes rosacea, kulit mungkin menebal dan membesar akibat daripada tisu berlebihan, mengakibatkan keadaan yang dipanggil rhinophyma. Keadaan ini sering berlaku pada hidung menyebabkan ia membengkak.

Bengkak: Bengkak muka (edema) boleh berlaku secara bebas atau boleh mengiringi tanda-tanda rosacea yang lain.

Tanda di wajah: Tanda dan gejala mungkin jelas di wajah dan menjejaskan kawasan termasuk leher, dada, kulit kepala atau telinga.

 

Bagaimanakah cara mengenal pasti rosacea?

Pakar kulit akan menjalankan pemeriksaan menyeluruh terhadap tanda dan gejala dan akan mengambil kira sejarah perubatan. Semasa tempoh pemeriksaan, anda harus memberitahu doktor tentang sebarang masalah yang anda hadapi seperti (kemerahan, benjolan atau jerawat, terbakar, gatal-gatal, dll.). Namun begitu, tiada ujian khusus untuk mendiagnosis rosacea.

 

Bagaimanakah rosacea dirawat?

Kaedah rawatan berbeza-beza kerana tanda dan gejala rosacea berbeza bagi setiap orang. Berikut adalah beberapa rawatan yang digunakan untuk rosacea:

Ubat: Kadangkala, doktor menetapkan ubat oral dan topikal untuk merawat lebam, jerawat dan kemerahan yang berkaitan dengan masalah itu. Ubat boleh membawa keadaan terkawal dan kemudian mengekalkan fungsinya.

Prosedur pembedahan: pakar juga mungkin menggunakan laser untuk membuang saluran darah yang kelihatan, mengurangkan kemerahan pada wajah, atau membetulkan kecacatan hidung untuk sesetengah kes.

 

Bagaimanakah cara mencegah rosacea?

Oleh kerana punca rosacea tidak diketahui, keadaan ini tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, penghidap rosacea boleh mengurangkan kemerahan dengan mengenal pasti dan mengelakkan gaya hidup dan faktor persekitaran yang memburukkan keadaan individu atau mencetuskan rosacea flare-up. Beberapa pencetus termasuk:

  • Terdedah kepada cahaya matahari/angin.
  • Tekanan emosi.
  • Cuaca panas/sejuk.
  • Senaman berat.
  • Pengambilan alkohol.
  • Mandi/minuman air panas.

No Comments

    Leave a Reply