Menu
Dehydration / SKIN PROBLEM

Punca Dan Cara Pulihkan Kulit Yang Alami Dehidrasi

Apakah itu kulit dehidrasi?

Kulit dehidrasi bermakna kulit tidak mempunyai cukup air. Dengan kata lain, badan anda telah kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diambil, dan kesan dehidrasi akan muncul di wajah terutama pada lapisan paling atas kulit iaitu stratum corneum. Ia mungkin kelihatan dan terasa kering dan mungkin gatal dan kusam. Kulit yang dehidrasi juga cenderung mempunyai tona tidak sekata, dan garis-garis halus lebih mudah dilihat. Kelembapan pada kulit sudah tersejat keluar. Jikalau kulit terdedah kepada cuaca ekstrem kulit juga akan mudah mengalami dehidrasi.

 

Apakah tanda-tanda dan simptom kulit mengalami dehidrasi?

Kulit dehidrasi mungkin berasa kering dan tegang, tetapi mungkin terdapat tanda lain contohnya mata cekung, kemunculan lingkaran bawah mata, serta kulit kusam. Garis-garis halus dan kedutan juga mungkin lebih ketara, dan seluruh muka mungkin kelihatan berbayang. Keradangan serta kemerahan dan kesesakan juga mungkin tanda-tanda dehidrasi.

 

Apakah perbezaan antara kulit kering dan kulit yang mengalami dehidrasi (dehydrated skin)?

Kulit kering dan kulit yang mengalami dehidrasi (dehydrated skin) adalah berbeza. kulit kering adalah jenis kulit dan kulit dehidrasi adalah keadaan kulit. Jika anda mempunyai kulit kering, ia bermaksud anda kekurangan kelenjar minyak dan anda mungkin dilahirkan sebegitu. Tanpa minyak yang mencukupi, kulit tidak boleh mengekalkan kelembapan atau membina penghadang yang kuat untuk melindungi kulit. Kulit kering cenderung menggelupas dan tegang. Kebanyakan pengelupasan berlaku di sekitar kening dan di sekitar lubang hidung. Kulit dehidrasi berlaku disebabkan oleh kekurangan air, bukannya minyak.

 

Apakah yang menyebabkan kulit mengalami dehidrasi?

Kulit yang mengalami dehidrasi berlaku disebabkan oleh kekurangan pengambilan air dan mungkin juga dipengaruhi oleh faktor-faktor lain seperti pengambilan kafein (kesan diuretik kafein boleh menyebabkan dehidrasi), diet, cuaca dan persekitaran. Produk penjagaan kulit juga boleh menyebabkan dehidrasi dan kelembapan cuaca juga memainkan peranan penting. Sesetengah individu mungkin mengalami dehidrasi kerana sakit.

 

Bolehkah anda mengalami kulit dehidrasi dan berminyak?

Semua jenis kulit boleh mengalami dehidrasi. Kulit dehidrasi tidak semestinya kering; ia boleh menjadi normal, kombinasi atau berminyak tetapi terasa ketat dan kering. Kulit tegang sahaja tidak semestinya menunjukkan kulit dehidrasi. Kulit yang benar-benar mengalami dehidrasi kekurangan air tetapi badan mungkin menghasilkan banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan pada kulit. Inilah sebab mengapa kulit dehidrasi sering boleh disalah anggap sebagai kulit berminyak. Sesetengah orang yang mempunyai kulit berminyak mungkin cuba mengendalikan kulit berminyak mereka dengan membersihkan dan menanggalkan sel kulit secara berlebihan yang hanya akan meneruskan kitaran tersebut.

 

Bagaimanakah cara untuk melembapkan kulit dan memperbaiki kulit yang mengalami dehidrasi?

Terdapat pelbagai cara untuk merawat dan memperbaiki kulit yang mengalami dehidrasi.

 • Pengambilan air yang mencukupi

Pengambilan air yang mencukupi adalah cara yang paling penting untuk memperbaiki kulit yang mengalami dehidrasi kerana ia mengisi semula cecair badan yang hilang. Beli botol air boleh guna semula dan simpan di meja anda. Tambah sedikit sitrus atau herba ke dalam air anda untuk menambah sedikit rasa.

 • Makan makanan yang tinggi kandungan air

Satu lagi cara untuk meningkatkan tahap penghidratan adalah dengan mendapatkan makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi seperti tembikai, timun dan tembikai susu.

 • Guna facial spray

untuk menambah kelembapan pada siang hari, beli facial spray dan humidify dengan kerap. Cuba atomizer yang mengandungi hanya air atau untuk kelembapan tambahan dan pilih bahan yang mengandungi air mawar dan herba.

 • Dapatkan penghidratan yang mencukupi selepas aktiviti bersenam

Jika anda kerap bersenam, anda mungkin tidak mengisi semula cecair yang anda hilang akibat berpeluh. Pastikan untuk menghidrat sebelum, semasa dan selepas bersenam. Anda boleh membuat minuman sukan anda sendiri menggunakan asas air kelapa dan menambah sitrus dan sedikit garam.

 • Perhatikan pengambilan diet anda

Makanan yang anda makan boleh membantu meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan terutamanya jika anda mengambil makanan yang kaya dengan asid lemak penting seperti salmon, flaxseed, ikan tenggiri, minyak zaitun dan avocado.

 • Cuba facial oils

Facial oils ialah cara yang bagus untuk menambahkan lembapan pada muka, dan ia juga boleh membantu meredakan simptom muka kering dan rasa tegang. Tambah beberapa titis pada pelembap dan amalkan pada waktu pagi atau pakai pada waktu malam.

 • Kurangkan kafein

Alkohol dan kafein boleh menjadi diuretik, jadi cuba kurangkan jumlah yang anda minum.

 • Lindungi kulit

Kunci kepada kulit yang sihat adalah dengan melindungi kulit daripada sinar UV dan cuaca ekstrem tetapi kadangkala ia boleh menjadi lebih sukar untuk dikawal. Cuba untuk meminimumkan pendedahan kepada turun naik suhu yang melampau, serta meminimumkan pendedahan kepada angin kencang, sejuk dan panas.

 • Jangan overexfoliate kulit

Minyak semula jadi sangat membantu dalam melindungi skin barrier semulajadi kulit. Minyak ini boleh ditanggalkan dengan air panas dan overexfoliate. Cuba basuh muka anda dengan air suam dan jangan mandi air panas. Elakkan menggunakan bilik wap dan sauna dan gunakan pembersih yang bersifat lembut pada muka anda.

 

Terima kasih kerana membaca perkongsian tentang punca dan cara pulihkan kulit yang alami dehidrasi. Kongsikan juga post ini ke rakan anda.

No Comments

  Leave a Reply